Afgelopen februari woonde Belastingadviseur Elise van den Breevaart een informatiebijeenkomst van de RVO bij. Tijdens deze informatiebijeenkomst zijn de belangrijkste punten en wijzigingen voor 2025 besproken. De belangrijkste aspecten van de Energielijst 2025 en de meest voorkomende mogelijkheden deelt Elise in dit artikel graag met u.
Wat is de Energielijst 2025?
De Energielijst 2025 bevat een overzicht van bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. Deze regeling biedt ondernemers de mogelijkheid om een percentage van de investeringskosten af te trekken van de fiscale winst, wat zorgt voor een lagere belastingdruk. Op die manier kunt u gemiddeld 10,3% aan belasting besparen. De Energielijst wordt jaarlijks geactualiseerd om in te spelen op nieuwe technologische ontwikkelingen en veranderende marktomstandigheden.
Als u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Energielijst 2025 staat, moet dit bedrijfsmiddel aan zowel de generieke als aan de specifieke voorwaarden voldoen. Onderstaand leggen wij u het verschil uit.
Generieke voorwaarden
De investering moet met energiebesparing worden terugverdiend. Dit gebeurt op basis van voorgeschreven energieprijzen. In de Energielijst 2025 staat per categorie beschreven wat de generieke voorwaarden zijn. Voor bedrijfsgebouwen geldt bijvoorbeeld een terugverdientijd tussen de 5 en 25 jaar, terwijl voor overige investeringen een terugverdientijd tussen de 5 en 15 jaar geldt.
Specifieke voorwaarden
Naast deze generieke voorwaarden moet de investering ook voldoen aan specifieke voorwaarden. De Energielijst 2025 bestaat uit zeven categorieën:
- Bedrijfsgebouwen
- Processen
- Transportmiddelen
- Duurzame energie
- Energiebalancering
- Energietransitie
- Energieadvies, Energieprestatieadvies utiliteit EP-U MWA, CO2-emissiereductieplan en blowerdoortest
Meest voorkomende investeringen
Veel bedrijfsmiddelen op de Energielijst 2025 zijn zeer specifiek, maar er zijn ook bedrijfsmiddelen die vaker voorkomen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende bedrijfsmiddelen.
- Zonnepanelen: investeren in zonnepanelen op daken van gebouwen blijft populair. Het moet hierbij wel gaan om een investering in een groot aantal zonnepanelen. De voorwaarde is namelijk dat het gezamenlijk piekvermogen tenminste 15kW betreft.
Maar wist u dat ook zonnepanelen op transportmiddelen in aanmerking kunnen komen voor EIA?
- Warmtepomp: warmtepompen zijn een efficiënte manier om gebouwen te verwarmen en te koelen. De verhoogde SCOP-eiser (Seasonal Coëfficiënt of Performance) voor warmtepompen zorgen ervoor dat alleen de meest energiezuinige modellen in aanmerking komen voor EIA. Let hierbij dus goed op de eisen.
- Isolatie: goede isolatie van gebouwen kan leiden tot een aanzienlijke energiebesparing. Een investering in bijvoorbeeld HR+++ glas, kan niet alleen de energierekening flink verlagen, maar kan ook in aanmerking komen voor EIA. Het voordeel wordt gemaximeerd op € 400 per m2 Let wel op dat het aantal m2 exclusief kozijnoppervlak wordt doorgegeven in de aanvraag.
Maar ook andere verbeteringen van de isolatie in bestaande gebouwen kunnen in aanmerking komen voor EIA. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie van vloeren, wanden daken of plafonds.
Ook voor de agrarische sector zijn er specifieke mogelijkheden binnen de EIA-regeling. Zo kunnen energiebesparende maatregelen, zoals efficiëntere verlichting, verwarmingssystemen, isolatie en biogasinstallaties in aanmerking komen.
Samenloop met andere subsidies
De EIA kan niet met alle andere subsidies worden gecombineerd. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om ISDE en EIA aan te vragen voor hetzelfde bedrijfsmiddel. Het is wel mogelijk om EIA te combineren met kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
Hoe kunt u profiteren van de EIA?
Om te profiteren van de voordelen van de EIA moet u op tijd actie ondernemen. De aanvraag van de EIA bestaat namelijk uit de volgende stappen.
1. Stel vast of het bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor EIA
Door gebruik te maken van de infographics op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland kunt u eenvoudig de juiste categorie selecteren om te beoordelen of uw investering in aanmerking komt voor energie-investeringsaftrek.
2. Vraag de EIA aan
De aanvraag van de EIA moet binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting zijn ingediend. Dit betekent dus dat u de EIA mogelijk al moet aanvragen op basis van de opdrachtbevestiging en u dus niet wacht op de echte factuur.
3. Schakel waar nodig advies en ondersteuning in
De aanvraag van de EIA kan een complex proces zijn. Schakel daarom op tijd een subsidieadviseur in of overleg met de leverancier voor hulp bij het vaststellen of een bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor EIA. Uiteraard kunnen wij ook de aanvraag van de EIA bij de RvO voor u verzorgen.
Heeft u plannen om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen? Neem dan contact op met uw adviseur bij Schipper Accountants om de voorwaarden en de regelingen door te nemen en de aanvraag van de subsidieregeling op tijd in te dienen. Wij denken graag met u mee!